Sanja Ilić & Balkanika

Novi projekat, nova energija i novi nastupi! Uživajte u savremenom zvuku Balkana. "Balkanika" je muzički sastav koji je silovitom brzinom stekao svetsku popularnost.

Aleksandar Sanja Ilić jedan je od najuspešnijih kompozitora raznovrsnih muzičkih žanrova u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, komponuje muziku za pozorišne predstave, mjuzikle, tv serije i filmove i dobitnik je mnogih prestižnih nagrada na raznim festivalima.

Njegova grupa Balkanika okuplja mlade, poznate i talentovane muzičare koji sviraju drevne balkanske instrumente, kao i specifičnu formaciju rok-benda.

Balkanika je osnovana 2000. godine i konstantno razvija zvuk bez ekvivalenta na svetskoj muzičkoj sceni. Muzički stil je teško opisati; to je originalni zvuk koji kombinuje "World Music" elemente i snažne ritmove Balkana, uz moderan senzibilitet.

Projekti "BALKAN 2000" i "BALKAN CONCEPT" su najprodavaniji projekti u poslednjih 15 godina u Srbiji. Projekat "CEEEPAJ" izuzetno je popularan kako na Balkanu tako i širom Evrope.

Naslovi kao što su „Balkanika – Urban Ethno Explosion“ i „Balkanika – Fire of Balkan“ najverodostojnije predstavljaju stil i vrednosti koje Balkanika zastupa.

U poslednje dve godine Balkanika je nastupala sa preko 100 koncerata na svim kontinentima. Spektakularni koncerti u Moskvi (Kremlj), Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi, Južnoj Koreji, Indiji, Pakistanu, Egiptu, Meksiku, Kini, Belgiji, Holandiji, Austriji, Tunisu, Alžiru, Luksenburgu, Italiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Rumuniji... završeni su ovacijama publike.

Sudeći po reakcijama publike, najnoviji projekat pod nazivon "Stand Up" će biti najuspešniji album do sada.

Grupa se sastoji od 10 muzičara. Dva ženska etno vokala i jedan muški rok-vokal koji, u kombinaciji sa tvrdim elektronskim zvukom i drevnim balkanskim instrumentima, postižu fantastičan, moderan i originalan zvuk koji se sada po prvi put čuje na Balkanu. Slobodno se može reći da je toi svetski i balkanski zvuk.

Rekli su...

„Volim muziku Balkanike i znam za njihove spektakularne koncerte koje održavaju širom Balkana i sveta. U svojoj kolekciji imam i njihove diskove."

Ennio Morricone, kompozitor

„U njihovoj muzici fascinantno je uklopljen kolorit instrumenata sa koloritom sintetičkih zvukova. Muzika albuma Delta project je potpuno originalna ali, sa druge strane, čini se, svi koji je slušaju u njoj mogu prepoznati deliće autentičnosti svakog od nas"

Joe Zawinul, kompozitor

„Ja sam veliki fan Balkanike. To je velika grupa, koju izuzetno poštujem i čiju muziku toliko volim. Na njihovom fantastičnom koncertu za moj rođendan, na dvoru u Beogradu, bio je prisutan i moj prijatelj, švedski kralj Carl XVI Gustav. On je bio oduševljen i koncert se produžio za čitav sat."

NJKV Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević

„Spektakl koji je Balkanika priredila u Tunisu bio je veliko iznenađenje za mene i Tabarku. Njihova originalnost i dubina u izvođenju, njihova pojava na bini i muziciranje zaista su bili neponovljiv doživljaj ne samo za publiku nego i za novinare, kritiku i strance koji su posetili koncert."

Mourad Mathari, direktor Tabarka Jazz Festival, Tunisia

„Balkanika danas znači afirmaciju nečeg najboljeg kod nas, to znači talenat naroda i talenat onoga koji to čuje, koji se time inspiriše, koji to ne falsifikuje, koji to kroz svoju ličnost, kroz svoju emotivnost, kroz svoju muzikalnost prenosi drugima, prenosi sadašnjim generacijama, kod nas i u svetu."

Jovan Ćirilov, teatrolog

„Mislim da Balkanika ima tu fantastičnu gradaciju boja, i belo i crno i sve ono između...Balkanika je jedan totalno beskrajni spektar boja... Ali, ono što je karakteriše je crno i belo."

Olja Ivanjicki, slikarka

„Skidam kapu pred Sanjom i Balkanikom iz razloga što je to postao brend. Ne samo srpski, već brend svih balkanskih prostora."

Irfan Mensur, glumac i reditelj

„Balkanika je u veliku koncertnu produkciju ušla novim albumom koji je daleko moderniji od prethodnog, što je produkcijskom timu omogućilo da, koristeći najsavremeniju audio – vizuelnu tehnologiju i tehnička dostignuća, koncerte Balkanike učine pravom urbanom muzičko – scenskom bajkom."

Saša Stamenković, producent i menadžer

„To je neka muzika koja počinje ni od kuda, polako vas opija, uvodi vas u trans. A kad nestane, strašno vam je žao što je više nema. Mislim da ovo što je Sanja uradio sa Balkanikom za ovaj prostor znači, otprilike, nešto vrlo slično nivou kao što je, recimo, u književnosti uradio Radoje Domanović."

Dragoljub Đuričić, kompozitor i bubnjar

„Muzika Balkanike nas je duboko dirnula, toliko da su ljudi plakali na Festivalu za vreme nastupa. Srećan sam što sam imao priliku da čujem muziku sa Balkana, naročito muziku iz Srbije, koja čuva emocije jugoslovenskih naroda. Teško je opisati koliko je bilo divno i izvanredno na nastupu. Preporučujem da slušate uživo, Balkanika je broj 1!"

Lee Junghung, direktor Ulsan Music Festival, Korea

„Toliku količinu pozitivne energije, koju sam osetila slušajući i gledajući koncert Balkanike na našem festivalu, nisam odavno osetila. Kada tome dodate lepotu stare krfske tvrđave, iskrice iz prošlosti, mesečinu i more, doživljaj se ne da opisati rečima"

Aja Jung, Direktor Corfu Music Festival, Grčka

„Drago mi je što je Sanja Ilić sa svojom grupom učestvovao na našem festivalu i što su nam priredili predivne koncerte. Posebno me raduje što je Balkanika prva ex Yu grupa koja nam je predstavila muziku i kulturu Balkana na neobičan način, te smo na momente imali utisak da čujemo muziku naših predaka. Zaista impresivno!"

Luis Nevarez, Cervantino Festival, Mexico

„Oduševljen sam grupom Balkanika. Iako sam u Nju Delhiju prvi put nastupao sa njima osećao sam neraskidivu nit koja nas sve prožima, osećao sam kao da sa njima sviram čitavog života, verovatno zato što muzika Balkanike ima tu magijsku moć da spaja naizgled nespojivo."

Sushet Malhotra, perkusionista, Indija

„Sanja je moj veliki prijatelj i izuzetno poštujem njegov celokupan rad. Bilo mi je veliko zadovoljstvo da nastupam sa Balkanikom. Neverovatan je osećaj biti sa njima na sceni, pored desetine vrhunskih izvođača i velikog hora, biti deo savršenog scenskog spektakla... Voleo bih da sve to iznova doživljavam."

Theodosii Spassov, kavalista, Bugarska

„Nakon koncerta Balkanike u Puebli stekla sam utisak da je grad oživeo u kulturnom pogledu. Uživala sam u muzičkom i scenskom spektaklu Balkanike, ali isto tako i posmatrajući ovacije i oduševljenje publike Volela bih da njihov program bude deo i naših budućih projekata."

Arelys Flores Ferrer, ministarka kulture Pueble, Meksiko