Novi album "Stand Up"

Maj mesec 2016. je period kada je planiran album "Stand Up", grupe Sanja Ilić & BALKANIKA. Posle višemesečnog rada u studiju Master Blaster sa producentom Borisom Krstajićem, Sanja Ilić i Grupa Balkanika privode album kraju. Uskoro počinje miks i nakon toga post-produkcija u SAD. 
 
Interesantno je da će pre izlaska albuma biti na medijima puštena naslovna kompozicija "Stand Up" kao prva u nizu od 12 kompozicija. Datum objavljivanja prve kompozicije biće reklamirana na srpskim medijima i verovatno će i na sajtu krenuti odbrojavanje.
 
Album "Stand Up" je potpuno novi izraz Balkanike. Jak i čvrst ritam, potpomognut izvrsnom produkcijom a u izvođenju vrhunskih muzičara: Ljuba - duvački instrumenti, Bane - bas gitara, Sale - perkusije, Jeqi - bubanj, Ćela - gitare i Sanja - keys,  doprineo je da se želja da se prati svetski trend potpuno ispunjava. Većina pesama je na engleskom. Prvi put se u grupi pojavljuje muški vokal, Mladen, zvezda X faktora. On je izuzetno ekspresivan, snažan a opet senzibilan i nežan, kome se pridružuju Danica i Nevena. Božanstveni, na momente anđeoski a na momente jaki ženski etno vokali poput grmljavine. Balkanika sada svira moderan rok sa mnogo elektronike i modernih ritmova a inspiracija etnosa Balkana doprinosi da grupa i dalje ostaje izuzetno originalna, izdvojena od svega ostalog. Na albumu se već pored "Stand Up" izdvajaju kompozicije "Don't Cry" i "One Love". Takođe i kompozicija "Give me Your Love/ Na,na,na,na,na" može da bude iznenađenje.
 
Interesantno je i to da je grupa već od juna 2015. uvrstila sve nove kompozicije u koncertni repertoar. Tako se na najbolji način pokazalo kako pesme "rade" na koncertima.